Big Data Interview Questions and Answers - 15 Minutes - Free - Live Webinar


Register

To receive Webinar materials Register here

 

Big Data Interview Questions and Answers




1. What is Big Data ?

Answer : Big Data is a term associated with complex...



2. How is big data analysis helpful in increasing business revenue ?

Answer : Big data analysis has become very important for the businesses...



3. What are the steps to deploy a big data solution ?

Answer : There are three steps to deploy a Big Data ...



4. What are the components of HDFS and YARN ?

Answer : NameNode is the master node for processing metadata information...



5. Why Hadoop is used for big data ?

Answer : Big data analytics is the process of examining large data...



6. What is fsck ?

Answer : Fsck stands for File System Check. This command is used...



7. What are the Six V’s of Big Data ?

Answer : Volume represents the volume i.e. amount of data that is growing...



8. How to recover a NameNode when it is down ?

Answer : Use the FsImage which is file system metadata...



9. What is the difference between Hadoop and RDBMS ?

Answer : Hadoop Based on ‘Schema on Read’...



10. What are the features of Hadoop ?

Answer : Hadoop supports the storage and processing of big data...



11. What are the core components of Hadoop ?

Answer : Hadoop is an open source framework that is meant...



12. What are the configuration parameters in a “MapReduce” program ?

Answer : Input location of Jobs in the distributed file system...



13. What are the running modes of Hadoop ?

Answer : The three running modes of Hadoop are as follows...



14. Why do we need Data Locality in Hadoop ?

Answer : Datasets in HDFS store as blocks in DataNodes...



15. Difference between nfs and hdfs ?

Answer : NFS (Network File System) is one of the oldest and popular...



16. What are the different types of file permissions in HDFS ?

Answer : Hadoop distributed file system (HDFS) uses a specific permissions...



17. What are the different configuration files in Hadoop ?

Answer : hadoop-env.sh,core-site.xml,hdfs-site.xml...



18. What is the difference between Spark and Hadoop MapReduce ?

Answer : Apache Spark is an open-source distributed cluster-computing...



19. What is Shark ?

Answer : Shark is a tool, developed for people who are from...



20. What is RDD ?

Answer : Resilient Distributed Datasets (RDD) is a fundamental data structure...



21. How to optimize Hive Performance ?

Answer : There are several types of Query Optimization Techniques...



22. Difference between Hive and HBase ?

Answer : Hive is a datawarehousing package built on the top of Hadoop...



23. What are the features of Apache HBase ?

Answer : Linear and modular scalability...



24. What is commodity hardware ?

Answer : Commodity hardware is a low-cost system identified ...



25. What is the process to perform an incremental data load in sqoop ?

Answer : Sqoop provides an incremental import mode...





Related Searches to Big Data Interview Questions and Answers