Civil Engineering Interview Questions and Answers



1. How to calculate lap, bond and hook length for preparing bar Bending schedule ?

Answer : Hook length is 5*d lap length can been given at the end L/7 and at continuous L/4...



2. Component parts of a weir ?

Answer : Body wall of the weir...



3. IS code for grade of concrete for bamboo lintel ?

Answer : If you are using bamboo in place of steel...



4. What will happen if one could not properly follow the spacing of slab reinforcement bar ?

Answer : Properly sized and located reinforcing will keep cracks reasonably tight and...



5. Is excessive curing for brick work is good or bad for the walls ?

Answer : Excessive curing is bad for the walls because...



6. What is the maximum strength of cub compress strength in one cub testing ?

Answer : First of all, we make the concrete cube at some mix proposition as M15, M20...



7. Calculate the requirements of sand , bricks and cement (per sq.ft) to build a low rise building ?

Answer : This is the method to calculate number of bricks and sand and cement...



8 . How many steels is required in one sqft area ?

Answer : It relies on the height of the building...



9. What is the minimum compressive strength of a brick according to IS codes ?

Answer : Compressive strength test on bricks are meted out to see the load carrying...




Related Searches to Civil Engineering Interview Questions and Answers