Cognizant Interview Questions for Freshers



181. What number is to be subtracted from 0.006898 to make it a perfect square ?

A. 0.000008

B. 0.000007

C. 0.000009

D. 0.000006

Answer : C. 0.000009




182. By what number should be 86700 divided to make it a perfect square ?

A. 3

B. 2

C. 5

D. 4

Answer : A. 3




183. Convert 0.0155 into fractions ?

A. 21/2900

B. 17/2700

C. 23/3500

D. 31/2000

Answer : D. 31/2000




184. A tailor has 37.5 metres of cloth and he has to make 8 pieces out of a metre of cloth. How many pieces can he make out of this cloth ?

A. 320

B. 360

C. 400

D. None of these

Answer : D. None of these




185. Consider the following quotients :
1) 368.39 divided by 17
2) 170.50 divided by 62
3) 875.65 divided by S3

Their correct sequence in decreasing order is :

A. 1, 3, 2

B. 2, 1, 3

C. 2, 3, 1

D. 3, 1, 2

Answer : A. 1, 3, 2




186. Which is the Closest approximation to the product
0.3333 x 0.25 x 0.499 x 0.125 x 24 ?

A. 1/8

B. 3/4

C. 3/8

D. 2/5

Answer : A. 1/8



187. What will come in place of question mark in the following equation ?
54.(?)3 + 543 + 5.43 = 603.26

A. 5

B. 6

C. 8

D. None of these

Answer : C. 8




188. What decimal of an hour is a second ?

A. 0.0025

B. 0.0256

C. 0.0027

D. 0.000126

Answer : C. 0.0027




189. When 0.36 is written in the simplest fractional form, the sum of the numerator and the denominator is :

A. 15

B. 34

C. 114

D. 115

Answer : B. 34




190. A merchant sold an article at 10% loss. If he had sold it Rs 450 more, 8% would have been gained on the cost price. Find the cost price ?

A. Rs 1200

B. Rs 1800

C. Rs 1500

D. Rs 2500

Answer : D. Rs 2500...



191. The profit obtained by selling an article for Rs 480 is twice the loss obtained by selling for Rs 300. What is the cost price of the article ?

A. Rs 400

B. Rs 420

C. Rs 360

D. RS 350

Answer : C. Rs 360...




192. On selling an article for Rs 1020, a merchant loses 15%. For how much price should he sell the article to gain 12% on it ?

A. Rs 1344

B. RS 1400

C. Rs 1200

D. RS 1500

Answer : A. Rs 1344...




193. A sells a camera to B at profit of 20% and B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 450, what price did A pay for the camera ?

A. Rs 300

B. Rs 350

C. Rs 400

D. Rs 450

Answer : A. Rs 300...




194. A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price ?

A. Rs 1000

B. Rs 1140

C. Rs 860

D. Rs 760

Answer : A. Rs 1000...




195. A dishonest dealer professes to sell his goods at Cost Price but still gets 20% profit by using a false weight. What weight does he substitute for a kilogram ?

A. 855 1/2 grams

B. 833 1/3 grams

C. 833 1/2 grams

D. 875 2/7 grams

Answer : B. 833 1/3 grams...




196. A trader bought a car at 20% discount on its original price. He sold it at a 40% increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price ?

A. 10 %

B. 11 %

C. 12 %

D. 15 %

Answer : C. 12 %...




197. The C.P of 15 books is equal to the S.P of 18 books. Find the gain% or loss% ?

A. 16 2/3 % loss

B. 100/3 % loss

C. 50/3 % loss

D. 100/3 % loss

Answer : A. 16 2/3 % loss...



198. The cost price of 13 articles is equal to the selling price of 11 articles. Find the profit percent ?

A. 15 5/15%

B. 18 2/11 %

C. 6 2/3%

D. 30%

Answer : B. 18 2/11 %...




199. A reduction of 20% in the price of salt enables a lady to obtain 10kgs more for Rs.100, find the original price per kg ?

A. 2 3/2

B. 2 2/3

C. 2.5

D. 3

Answer : C. 2.5...




200. A man can row 4.5 km/hr in still water and he finds that it takes him twice as long to row up as to row down the river. Find the rate of the stream ?

A. 2 km/hr

B. 2.5 km/hr

C. 1.5 km/hr

D. 1.75 km/hr

Answer : C. 1.5 km/hr...




201. A car travels first half distance between two places with a speed of 40 km/hr and rest of the half distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the car is ?

A. 48 km/hr

B. 37 km/hr

C. 44 km/hr

D. 45 km/hr

Answer : A. 48 km/hr...




202. A cyclist drove one kilometre, with the wind in his back, in three minutes and drove the same way back, against the wind in four minutes. If we assume that the cyclist always puts constant force on the pedals, how much time would it take him to drive one kilometre without wind ?

A. 7/3 min

B. 24/7 min

C. 17/7 min

D. 43/12 min

Answer : B. 24/7 min...




203. A motorboat whose speed is 15 km/hr in still water goes 30km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is ?

A. 4.5 km/hr

B. 6 km/hr

C. 7 km/hr

D. 5 km/hr

Answer : D. 5 km/hr...




204. A man sitting on a train travelling at the rate of 50 km/hr observes that it takes 9 sec for goods train travelling in the opposite direction to pass him. If the goods train is 187.5m long. Find its speed ?

A. 40 km/hr

B. 30 km/hr

C. 24 km/hr

D. 25 km/hr

Answer : D. 25 km/hr...




205. A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. What is the speed of the boat in km/hr ?

A. 5

B. 7.5

C. 10

D. 12

Answer : C. 10...



206. In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of husk ?

A. 1

B. 1/40

C. 40

D. 80

Answer : C. 40...




207. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days ?

A. 1

B. 7/2

C. 7

D. 49

Answer : C. 7...




208. A garrison of 500 men had provisions for 24 days. However, a reinforcementof 300 men arrived. The food will now last for ?

A. 15 days

B. 16 days

C. 17 1/2 days

D. 18 days

Answer : 15 days...




209. 75 basketballs cost $1,143.75. Find the cost of 26 basketballs ?

A. $ 396.50

B. $ 346.50

C. $ 333.50

D. $ 426.50

Answer : A. $ 396.50...




210. In 36.5 weeks, Miguel raised $2372.50 for cancer research. How much money will he raise 20 weeks ?

A. $1200

B. $1350

C. $1300

D. $1100

Answer : C. $1300...



UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to Cognizant Interview Questions for Freshers