CTS Aptitude Questions and Answers



61. We ought to have saved our environment.

A. Our environment ought to had been saved

B. Our environment ought to have been save.

C. Our environment ought to have been saved.

D. Our environment ought to have saved.



62. I must help him.

A. He must helped by me

B. I must held him.

C. He must get help from me.

D. He must be helped by me



63. He arrived at the conclusion.

A. The conclusion was arrived at by him.

B. The conclusion arrived at by him.

C. The conclusion had arrived at by him.

D. The conclusion have arrived at by him.



64. Sahil spoke the lie.

A. The lie was spoke by Sahil.

B. The lie spoken by Sahil.

C. Lie was spoken by Sahil.

D. The lie was spoken by Sahil



65. I asked Susheela why she was sad.

A. Susheela was asked by me that why she was sad.

B. Susheela was asked by me why she was sad.

C. Susheela was asked that why she was sad.

D. Susheela was asked why she was sad.


66. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Impediments"

A. Handicaps

B. Obstacles

C. Obstructions

D. Hindrances

E. Promoters

Answer : E. Promoters




67. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Abstain"

A. Hoard

B. Tolerate

C. Forbear

D. Begin

Answer : D. Begin




68. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Obscure"

A. Implicit

B. Obnoxious

C. Explicit

D. Pedantic

Answer : C. Explicit




69. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Repulsive"

A. Alluring

B. Refulgent

C. Effulgent

D. Meek

Answer : A. Alluring




70. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Benign"

A. Malevolent

B. Soft

C. Friendly

D. Unwise

Answer : A.Malevolent




71. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Frugal"

A. Extravagant

B. Rich

C. Miserable

D. Happy

Answer : A. Extravagant



72. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Acquit"

A. Deprive

B. Retreat

C. Convict

D. Conceal

Answer : C. Convict




73. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Commissioned"

A. Started

B. Closed

C. Terminated

D. Unlocked

Answer : B. Closed




74. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Aversion"

A. Avoidable

B. Awareness

C. Hatred

D. Liking

Answer : D. Liking




75. Select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word "Mitigate"

A. Abate

B. Aggravate

C. Allay

D. Alleviate

Answer : B. Aggravate




76. If it is possible to make a meaningful word with the 2nd, 6th 9th and 12th letters of the word 'CONTRIBUTION', which of the following will be the last letter of that word ? If more than one such word can be formed, give 'M' as the answer and if no such word can be formed, give 'X' as the answer.

A. T

B. O

C. M

D. X

Answer : B. O




77. How many meaningful English words can be made with the letters 'ERDU' using each letter only once in each word ?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

Answer : B. One



78. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word EDUCATIONAL

A. NATIONAL

B. NEAT

C. DEAN

D. LION

Answer : A. NATIONAL




79. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word. PERMANENT

A. REMNANT

B. TRAMP

C. MENTOR

D. AMPERE

Answer : C. MENTOR




80. Arrange the following words in dictionary order:

1. Zephyr

2. Zodiac

3. Zoono my

4. Zenith

5. Zig-zag

A. 2, 4, 3, 5, 1

B. 4, 2, 1, 3, 5

C. 4, 1, 5, 2, 3

D. 5, 3, 2, 4, 1

Answer : C. 4, 1, 5, 2, 3




81. If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, third and fifth letters of the word 'TECHNOLOGY', which of the following would be the third letter of that word ? If no such word can be made, give 'X' as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as 'Y'.

A. C

B. T

C. N

D. X

Answer : C. N...




82. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word. MEASUREMENTED

A. MASTERO

B. RENT

C. TENANT

D. INSURANCE

Answer : A. MASTERO



83. How many meaningful English words can be formed with the third, fifth, seventh and ninth letters of the word 'DOWNGRADED' using each letter only once ?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

Answer : B. One




84. Arrange the words given below in a meaningful sequence :

1. Caste

2. Family

3. Newly married couple

4. Clan

5. Species

A. 2, 3, 1, 4, 5

B. 3, 2, 1, 4, 5

C. 3, 4, 5, 1, 2

D. 4, 5, 3, 2, 1

Answer : B. 3, 2, 1, 4, 5




85. If WATER is written as ‘YCVGT’ , then what is written as ‘HKTG’ ?

A. IRFE

B. FIRE

C. REFI

D. ERIF

Answer : B. FIRE...




86. If ‘CARING’ is coded as ‘EDVGKC’ and SHARES is coded as ‘UKEPVO’ how will CASKET be coded as in the same code ?

A. EDXIBP

B. EDWIAP

C. EDWPAI

D. EDWIBP

Answer : D. EDWIBP...




87. In a certain code language ‘LIEUTENANT’ is written as 1232212021411420, then how ‘MANGO’ can be written in that code language ?

A. 13114715

B. 1311474

C. 14141375

D. 13114157

Answer : B. 1311474...




88. If 1 + 4 = 9, 2 + 8 = 18, 3 + 6 = 15 then 7 + 8 = ?

A. 41

B. 23

C. 30

D. 32

Answer : B. 23 ...




89. If A = 1, ACT = 24, then FAT = ?

A. 26

B. 25

C. 27

D. 24

Answer : C. 27...



90. In a certain code “MOUSE” is written as “PRUQC”. How is “SHIFT” written in that code ?

A. VJIDR

B. VIKRD

C. RKIVD

D. VKIDR

Answer : D. VKIDR...




UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to CTS Aptitude Questions and Answers