CTS Aptitude Test Papers with Answers



121. A + B means A is the brother of B , A - B means A is the wife of B and A * B means A is the mother of B. which of the following means M is the brother-in-law of P ?

A. M – N + P

B. M + N – P

C. M * N + P

D. M – P * N



122. In a joint family , there are father , mother , 3 married sons and one unmarried daughter. Of the sons , two have 2 daughters each and one has a son. How many female members are there in the family ?

A. 2

B. 3

C. 6

D. 7

E. 9



123. Pointing to a photograph, a lady said, "he is the brother of myhusband's father's son". How is the man related to the lady ?

A. Brother-in-law

B. Brother

C. Uncle

D. Nephew



124. Read the following information carefully to answer the question:
P x Q mean "P is sister of Q"
P ÷ Q means "P is mother of Q"
P + Q means "P is brother of Q"
P - Q means "P is father of Q"
Which of the following represent W is grandfather of H ?

A. W + T – H

B. W ÷ T – H

C. W x T + H

D. W ÷ T + H

E . None of these



125. The expression means "S ÷ T - H X V - N"

A. S is grandmother of N

B. S is great grandmother of N

C. S is mother of V

D. N is grand son of S

E . None of these


126. Kunal walks 10 kilometers towards North. From there, he walks 6 kilometers towards South. Then, he walks 3 kilometers towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?

A. 5 kilometers west

B. 5 kilometers north-east

C. 7 kilometer east

D. 7 kilometer west

E. None of these

Answer : B. 5 kilometers north-east




127. A man is facing towards the west and turns through 45° clockwise, again 180° clockwise and then turns through 270° anti-clockwise. In which direction is he facing now ?

A. West

B. North-west

C. South

D. South-west

E. None of these

Answer : D. South-west




128. Namita walks 14 meters towards west, then turns to her right and walks 14 meters and then turns to her left and walks 10 meters. Again turning to her left she walks 14 meters. What is the shortest distance (in meters) between her starting point and the present position ?

A. 10

B. 24

C. 28

D. 38

Answer : B. 24




129. An ant movers 10 cm towards east and turns to the right-hand moves 3 cm. Then it moves to its right and moved 3 cm. It then turns to his left and moves 2 cm. Finally, it turns to his right and travel’s 7 cm. how far and in which direction it is now from the starting point ?

A. 10 cm, East

B. 9 cm, North

C. 8 cm, West

D. 5 cm, West

E. None of these

Answer : D. 5 cm, West




130. Study the following information to answer the given questions:
Sam walked 5m towards north from point A and reached point B. He took a right turn from point B and walked 7m and reached point C. He took a right turn from point and walked 10m to reach point D. He took another right turn from point D and walked 6m to reach point E. Sam took a right turn from point E and walked 5m to reach point F.
If a person walks in a straight line for 8 m towards west from point R, which of the following points would he cross first ?

A. V

B. Q

C. T

D. S

E. None

Answer : D. S




131. Which of the following points are in a straight line ?

A. P, R, V

B. S, T, Q

C. P, T, V

D. V, T, R

E. S, V, T

Answer : E. S, V, T



132. Town D is 13 Km towards the East of town A. A bus starts from town A travels 8 Km. towards West and takes a right turn. After taking the right turn, it travels 5 Km. and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again, travels 21 Km. and stops. How far and towards which direction must the travel to reach town D ?

A. 13 km, towards south

B. 5 km, towards west

C. 21 km, towards south

D. 5 km, towards south

E. None of these

Answer : D. 5 km, towards south




133. Ricky after travelling for 5 km. took right turn and travelled 6 km. before taking left turn and then travelled for 3 km. find his final distance from home ?

A. 10 km

B. 12 km

C. 9 km

D. 11 km

E. None of these

Answer : A. 10 km




134. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Leaves

2. Branch

3. Flower

4. Tree

5. Fruit

A. 4, 3, 1, 2, 5

B. 4, 3, 2, 1, 5

C. 4, 2, 1, 3, 5

D. 4, 2, 5, 1, 3

Answer : C. 4, 2, 1, 3, 5 ...




135. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. House

2. Street

3. Room

4. Town

5. District

A. 3, 2, 1, 4, 5

B. 3, 1, 4, 2, 5

C. 3, 1, 2, 4, 5

D. 3, 1, 2, 5, 4

Answer : C. 3, 1, 2, 4, 5...




136. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Book

2. Pulp

3. Timber

4. Jungle

5. Paper

A. 2, 5, 1, 4, 3

B. 3, 2, 5, 1, 4

C. 4, 3, 2, 5, 1

D. 5, 4, 3, 1, 2

Answer : C. 4, 3, 2, 5, 1...



137. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Presentation

2. Recommendation

3. Arrival

4. Discussion

5. Introduction

A. 5, 3, 4, 1, 2

B. 3, 5, 4, 2, 1

C. 3, 5, 1, 4, 2

D. 5, 3, 1, 2, 4

Answer : C. 3, 5, 1, 4, 2...




138. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Study

2. Job

3. Examination

4. Earn

5. Apply

A. 1, 3, 2, 5, 4

B. 1, 2, 3, 4, 5

C. 1, 3, 5, 2, 4

D. 1, 3, 5, 4, 2

Answer : C. 1, 3, 5, 2, 4...




139. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Probation

2. Interview

3. Selection

4. Appointment

5. Advertisement

6. Application

A. 5, 6, 3, 2, 4, 1

B. 5, 6, 4, 2, 3, 1

C. 6, 5, 4, 2, 3, 1

D. 5, 6, 2, 3, 4, 1

Answer : D. 5, 6, 2, 3, 4, 1...




140. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Nation

2. Village

3. City

4. District

5. State

A. 2, 3, 4, 5, 1

B. 2, 3, 4, 1, 5

C. 1, 3, 5, 4, 2

D. 1, 2, 3, 4, 5

Answer : A. 2, 3, 4, 5, 1...




141. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

1. Elephant

2. Cat

3. Mosquito

4. Tiger

5. Whale

A. 5, 3, 1, 2, 4

B. 1, 3, 5, 4, 2

C. 3, 2, 4, 1, 5

D. 2, 5, 1, 4, 3

Answer : C. 3, 2, 4, 1, 5...




142. Vipin's and Javed's salaries are in the proportion of 4:3 respectively. What is Vipin's salary.
       I. Javed's salary is 75% that of Vipin's salary.
       II. Javed's salary is Rs.4500.

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed

Answer : B. If the data in statement II alone are sufficient answer the question...



143. How many sons does D have?
       I. A's father has three children.
       II. B is A's brother and son of D.

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed

Answer : D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question...




144. How many gift boxes were sold on Monday ?
       I. It was 10% more than the boxes sold on the earlier day i.e., Sunday.
       II. Every third visitor to the shop purchased the box and 1500 visitors were there on Sunday.

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed.

Answer : E. If the data in both the statements together are needed...




145. In what proportion would Raj , Karan and Altaf distribute profit among them ?
       I. Raj gets two - fifth of the profit.
       II. Karan and Altaf have made 75% of the total investment.

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed.

Answer : E. If the data in both the statements together are needed...




146. What is Manohar's birthday?
       I. Manohar's father was born on 27th May, 1948.
       II. Manohar is 25 years younger than his mother

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed.

Answer : E. If the data in both the statements together are needed...




147. On which day in January, Subhas left for Germany?
       I. Subhas has so far spent 10 years in Germany.
       II. Subhas's friend Anil left for Germany on 15th February and joined Subhas 20 days after Subhas arrival.

A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question

B. If the data in statement II alone are sufficient answer the question

C. If the data either in I or II alone are sufficient to answer the question

D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question

E. If the data in both the statements together are needed.

Answer : D. If the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question...



148. Statements :
       All birds are dogs.
       No dog will bark.
Conclusion :
       I. Some barking things are birds.
       II. No bird will bark.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer : B. If only II follows...




149. Statements :
       All potatoes are brinjals.
       Some brinjals are spinach.
       All brinjals are flowers.
Conclusions :
       I. All flowers are spinach.
       II. Some potatoes are flowers.
       III. Some potatoes are spinach.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only I and III follow

D. None follows

E. None of these

Answer : B. Only II follows...




150. Statements :
       All rankers are intelligent.
       All intelligent people are smart.
       Some intelligent are dark.
Conclusions :
       I. No ranker is a smart.
       II. Some dark are rankers.
       III. Some smart are dark.
       IV. Some rankers are smart.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only I, II and IV follows

D. Either I or IV follows

E. None of these

Answer : D. Either I or IV follows...




UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to CTS Aptitude Test Papers with Answers