CTS Interview Questions - 15 Minutes - Free - Live Webinar

Register

To receive Webinar materials Register here

 

CTS Interview Questions and Answers



1. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is ?

A. 213414

B. 213414

C. 213434

D. 213444

Answer : D. 213444




2. What number should be 86700 divided to make it a perfect square ?

A. 3

B. 2

C. 5

D. 4

Answer : A. 3




3. Consider the following quotients:

1) 368.39 divided by 17

2) 170.50 divided by 62

3) 875.65 divided by S3

Their correct sequence in decreasing order is :

A. 1 , 3 , 2

B. 2 , 1 , 3

C. 2 , 3 , 1

D. 3 , 1 , 2

Answer : A. 1 , 3 , 2




4. What number is to be subtracted from 0.006898 to make it a perfect square ?

A. 0.000008

B. 0.000007

C. 0.000009

D. 0.000006

Answer : C. 0.000009




5. A Certain sum of money amounts to Rs 2500 in a span Of 5 years and further to Rs.3000 in a span of 7 years at simple interest. The sum is_____

A. 1200

B. 1250

C. 1050

D. 1000

Answer : B. 1250




6. Alok deposits Rs.5,000 in his bank account for 5 years to earn an interest of 12%. What amount will he get after 5 years ?

A. 2000

B. 3000

C. 8300

D. 8000

Answer : D. 8000



7. Ramakant wants to earn Rs. 1,500 interest on his deposits. He plans to buy a sack of grains with the interest. He puts Rs. 5,000 into his account that earns 2.5% interest. How long will he need to leave his money in the account to earn this interest that would help him buy the sack of grains ?

A. 8 years

B. 10 years

C. 12 years

D. 15 years

Answer : C. 12 years




8. A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. What is the speed of the boat in km/hr ?

A. 5 km / hr

B. 7.5 km / hr

C. 10 km / hr

D. 12 km / hr

Answer : C. 10 km / hr




9. A motorboat whose speed is 15 km/hr in still water goes 30km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is :

A. 4.5 km / hr

B. 6 km / hr

C. 5 km / hr

D. 7 km / hr

Answer : C. 5 km / hr




10. A train of length 110 meters is running at a speed of 60 kmph. In what time, it will pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going ?

A. 10

B. 8

C. 6

D. 4

Answer : C. 6




11. A train speed past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is

A. 50 m

B. 150 m

C. 200 m

D. Data inadequate

Answer : B. 150 m




12. Length of the train is 170 meters and speed of the train is 63 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridge.

A. 355 mts

B. 325 mts

C. 365 mts

D. 312 mts

Answer : A. 355 mts...



13. Two trains of equal length, running in opposite directions, pass a pole in 18 and 12 seconds. The trains will cross each other in ?

A. 14.4 sec

B. 15.5 sec

C. 18.8 sec

D. 20.2 sec

Answer : A. 14.4 sec...




14. Statements:
All cities are towns.
Some cities are villages.
Conclusions:
I. All villages are towns.
II. No village is a town.
III. Some villages are town.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only III follows

D. None follows

Answer : C. Only III follows




15. Statements:
All doctors are surgeons
Some chemists are doctors.
Conclusions:
I. Some chemists are surgeons.
II. All surgeons are chemists.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow

Answer : A. Only conclusion I follows




16. Statements:
All good athletes want to win.
All good athletes eat well.
Conclusions:
I. All those who eat well are good athletes.
II. All those who want to win, eat well.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow

Answer : C. Neither I nor II follows




17. Statements:
All parks are roads.
Some roads are mall.
Conclusions:
I. All malls are roads.
II. All malls are parks.
III. Some parks are malls.
IV. No park is a mall.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Either I or II follows

D. Only III and IV follows

E. None follows

Answer : E. None follows




18. Statements:
All shares are debentures
No debenture is an equity.
Conclusions:
I. No equity is a share
II. Some debentures are shares

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : D. Both I and II follow



19. Statements:
No beach is island.
All islands are reefs.
Conclusions:
I. All beaches are reefs.
II. No beach is a reef.
III. Some reefs are islands.
IV. All reefs are islands.

A. Only I follows.

B. Only II follows.

C. Either I or II follows.

D. Only III and IV follows.

E. Neither I, II nor IV follows.

Answer : E. Neither I, II nor IV follows




20. Statements:
Some bags are hot.
All hots are cakes.
Conclusions:
I. All cakes are bags.
II. Some bags are cakes.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : B. Only conclusion II follows




21. Statements:
Some children are adults.
Some adults are not old.
Conclusions:
I. Some children are not old.
II. Some children are old.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : C. Neither I nor II follows...




22. Statements:
Some mobiles are cameras.
Some cameras are calculators.
Conclusions:
I. All calculators are mobiles.
II. All cameras are mobiles.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : C. Neither I nor II follows




23. Statements:
Some officers are honest.
Reddy is an officer.
Conclusions:
I. Some officers are dishonest.
II. Reddy is honest.
III. Reddy is dishonest.
IV. Officer are usually honest.

A. Only I follows.

B. Only II follows.

C. Either I or II follows

D. Both III and IV follow.

Answer : A. Only I follows




24. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ? Do you think

A. they

B. will

C. except our plan

D. without an argument ?

E. No error

Answer : C. except our plan




25. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ?

A. Either Lisa or Karen

B. will always volunteer

C. their valuable

D. time to serve on our board

E. No error

Answer : C. their valuable



26. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ?

A. Professor Lane, our

B. Computer Science teacher, was excited when he had the opportunity to meet

C. Bill Gates, the

D. President of Microsoft, Inc

E. No error

Answer : E. No error




27. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ? Pull it out

A. by

B. its plug, not by the

C. cord,” said

D. dad

Answer : D. Dad




28. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ? Symptoms of this illness

A. that warrant a doctor visit

B. includes fever,

C. vomiting, and diarrhea, as well as the

D. loss of appetite

E. No error

Answer : B. includes fever,




29. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ? The conversation with her

A. mother had a more profound

B. affect on her

C. than

D. she expected.

Answer : B. affect on her



30. Read the sentence to determine if there is any grammatical error in it. Choose the letter corresponding to the part that contains the error. Ignore the errors of punctuation, if any ? The

A. President and the

B. Speaker of the House found the

C. Congressional Republicans’ filibusters to be

D. all together specious

Answer : D. all together specious




UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to CTS Interview Questions and Answers