CTS Interview Questions for Freshers



91. If ‘GLOSSORY’ is coded as 97533562 and ‘GEOGRAPHY’ = 915968402, then ‘GEOLOGY’ can be coded as

A. 915692

B. 9157592

C. 9057592

D. 9157591

Answer : B. 9157592




92. In a certain code language, GRAPE is written as 27354 and FOUR is written as 1687. How is GROUP written is that code ?

A. 27384

B. 27684

C. 27685

D. 27658

Answer : C. 27685




93. Given signs signify something and on that basis, assume the given statements to be true and find which of the two conclusions I and II is/are definitely true.
P + Q means P is greater than Q
P * Q means P is greater than or equal than Q
P = Q means P is equal to Q
P / Q means P is less than Q
P – Q means P is less than or equal to Q

Statements :
X / Y, W * Z, Z + Y
Conclusions :
I. W + Y
II. X / Z

A. Only conclusion I is true

B. Only conclusion II is true

C. Neither conclusion I nor II is true

D. Both conclusion I and II are true



94. In the question the symbols @, #, %, $ and H are used with the following meaning :
‘P $ Q’ means ‘P is smaller than Q’
‘P @ Q’ means P is neither greater than nor equal to Q’
‘P H Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
Now assume the given statements to be true and find which out of the two conclusions I and II is/are definitely true.

Statements:
I . J % N
II . K @ N
III . T $ K
Conclusions:
I . T H J
II . J @ K

A. Only conclusion I is true

B. Only conclusion II is true

C. Either conclusion I or II is true

D. Neither conclusion I nor II is true



95. In the question symbols *, @, %, $ and # are used with the following meaning :
‘P $ Q’ means ‘P is not greater than Q’
‘P * Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’
‘P # Q’ means “P is neither greater than nor equal to Q’
‘P % Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
Now assuming the statements to be true, find which of the two conclusions I and II is/are definitely true.

Statements:
W @ M, J # M, M * Y
Conclusions:
Y * W
Y @ J

A. Only conclusion I is true

B. Only conclusion II is true

C. Either conclusion I or II is true

D. Neither conclusion I nor II is true

E. Both conclusion I and II are true


96. The question contains some statements followed by some conclusions. Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts

Statements:
      All files are folders.
      All folders are boxes.
      All boxes are drawers.
Conclusions:
      I. All folders are drawers.
      II. All boxes are files.
      III. All files are drawers.
      IV. All drawers are folders.

A. Only I and II will follow

B. Only I and III will follow

C. Only II and III will follow

D. All follows



97. 1, 2, 6, 24, ? , 720 ?

A. 100

B. 104

C. 108

D. 120

Answer : D. 120...




98. 5760, 960, ?, 48, 16, 8 ?

A. 120

B. 160

C. 192

D. 240

Answer : C. 192...




99. 16, 24, 48, 120, 360, 1260, ?

A. 3780

B. 4725

C. 5355

D. 5040

E. 4410

Answer : D. 5040...




100. In the following number series only one is wrong. Find out the wrong number 7, 4, 5, 9, 20, 51, 106.5 ?

A . 4

B . 5

C . 9

D . 20

E . 51

Answer : E. 51...




101. What should come next in the following number series ?
9 8 7 6 1 2 3 4 5 9 8 7 1 2 3 4 5 9 8 7 1 2 3 4 9 8

A. 1

B. 2

C. 7

D. None

Answer : D. None...



102. In each of the following question, arrange the words in a meaningful, logical order and then select the appropriate sequence from the alternative given below for each of the groups of words.

1. Table

2. Tree

3. Wood

4. Seed

5. Plant

A. 4, 5, 3, 2, 1

B. 4, 5, 2, 3, 1

C. 1, 3, 2, 4, 5

D. 1, 2, 3, 4, 5

Answer : B. 4, 5, 2, 3, 1...




103. Arrange the following words as per order in the dictionary.

1. Necrology

2. Necromancy

3. Necropolis

4. Necrophilia

A. 1, 2, 3, 4

B. 1, 2, 4, 3

C. 2, 1, 3, 4

D. 2, 1, 4, 3

Answer : B. 1, 2, 4, 3...




104. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

1. Elephant

2. Cat

3. Mosquito

4. Tiger

5. Whale

A. 5, 3, 1, 2, 4

B. 1, 3, 5, 4, 2

C. 3, 2, 4, 1, 5

D. 2, 5, 1, 4, 3

Answer : C. 3, 2, 4, 1, 5...




105. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

1. Frog

2. Eagle

3. Grasshopper

4. Snake

5. Grass

A. 5, 3, 4, 2, 1

B. 5, 3, 1, 4, 2

C. 3, 4, 2, 5, 1

D. 1, 3, 5, 2, 4

Answer : B. 5, 3, 1, 4, 2...



106. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "BLASPHEMOUS"

A. Convict

B. Gather

C. Impious

D. Pious

Answer : C. Impious




107. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "BAFFLE"

A. Regard

B. Confound

C. Perplex

D. Scorn

Answer : C. Perplex




108. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "DEFER"

A. Indifferent

B. Defy

C. Differ

D. Postpone

Answer : D. Postpone




109. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "GERMINATE"

A. Decay

B. Breed

C. Produce

D. Sprout

Answer : D. Sprout



110. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "CAMOUFLAGE"

A. Aggressive

B. Deception

C. Vigilant

D. Honour

Answer : B. Deception




111. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "CREDULOUS"

A. Joyous

B. Interpret

C. Trusting

D. Interest

Answer : C. Trusting




112. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "DAUNT"

A. Clever

B. Frighten

C. Vague

D. Lapse

Answer : B. Frighten




113. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "EXTROVERT"

A. Mean

B. Social

C. Nonsense

D. Bandit

Answer : B. Social




114. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "GRUMBLE"

A. Growl

B. Proficient

C. Forceful

D. Request

Answer : A. Growl




115. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word "GLUT"

A. Kindness

B. Overflow

C. Restrain

D. Bright

Answer : B. Overflow



116. A lady meets a person in the market who is the wife of the brother of her husband. How is the lady related to the person ?

A. Cousin

B. Sister

C. Sister-in-law

D. Nephew



117. If 'A x D' means 'A is the sister of D', 'A + D' means 'D is the daughter of A' and 'A ÷ D' means 'A is the mother of D', then how will 'N is the aunt of M' be denoted ?

A. M + L X N

B. M ÷ L + N

C. L X N ÷ M

D. N X L ÷ M



118. Pointing to a man, a lady said, "he is the son of my husband's daughter". How is the man related to this lady ?

A. Grandson

B. Son

C. Daughter

D. None of these



119. Pointing to a girl, Mihir said, "She is the only daughter of my grandfather's only child." How is the girl related to Mihir ?

A. Daughter

B. Niece

C. Sister

D. Data inadequate



120. Pointing out to a photograph, Swathi said, "he is the uncle of my brother's sister". How is the person in photograph related to Swathi ?

A. Uncle

B. Father-in-law

C. Brother

D. Grand father



UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to CTS Interview Questions for Freshers