CTS Placement Papers



151. The Education Secretary said that it was extremely necessary that the professional researchers alone with practicing school teachers conduct the practical research. Conclusions ?

A. Practicing teachers know the techniques of research

B. Professional researchers are quite aware of the problems related to the school education

C. Education secretary was speaking to the school students

D. School education is quite a specialized field and so long as teachers are not trained, the standard of education cannot be qualitatively better



152. Half of the villagers of a certain village have their own houses. One-fifth of the villagers cultivate paddy. One-third of the villagers are literate Four-fifth of the villagers is below twenty-five. Then, which one of the following is certainly true ?
I. All the villagers who have their own houses are literate
II. Some villagers under twenty-five are literate
III. A quarter of the villages who have their own houses cultivate paddy
IV. Half of the villagers who cultivate paddy are literate

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows



153. Statement :
Declaration of the strike by teachers at the time of paper evaluation has become an incurable disease and a great threat to the government.
Conclusions :
I. Paper evaluation is the most important business of teachers.
II. Teachers are always in search of an opportunity to get their demands fulfilled.

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow



154. Statement :
People, who speak too much against corruption are those who had taken it themselves.
Conclusions :
I. It is easier for those to speak who have done it.
II. People have double standards.

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If neither Conclusion I nor II follows

D. If both Conclusions I and II follows


155. Statements :
I. Education is a process of lighting.
II. Mind requires light to enlighten the core of cognitive aspect.
Conclusions :
I. Education is a light which removes the darkness of mind.
II. Education is a static process for mind.

A. Only Conclusion I follows

B. Only Conclusion II follows

C. Both Conclusions I and II follow

D. Neither Conclusion I nor II follows



156. Statement :
America's defense secretary reiterated that they would continue to supply arms to Pakistan.
Conclusions :
I. Pakistan is incapable of manufacturing arms.
II. it would ensure peace in the region .

A. Only Conclusion I follows

B. Only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows



157. Should the state government be allowed to retain major shares of the central taxes collected in the respective states ?
I. No, the Central Government should receive the major share as most of the developmental programmes are funded by the Central Government.
II. Yes, most of the State Governments are short of funds and they badly need more funds.

A. If only Argument I is Strong

B. If only Argument II is strong

C. If neither I nor II is strong

D. If both I and II are strong



158. Should competitive examination for selecting candidates for job consist through objective test only ?
I. Yes, the assessment of objective test is reliable.
II. No, the number of questions to be answered is always very large.

A. If only Argument I is strong

B. If only Argument II is strong

C. If either I or II is strong

D. If neither I nor II is strong

E. If both I and II are strong


159. How to prioritize things in your life ?

Answer : When yours responding, keep in mind the type of position....




160. If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M. of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to ?

A. 11/120

B. 55/501

C. 11/60

D. 12/55

Answer : A. 11/120




161. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is ?

A. 213414

B. 213414

C. 213434

D. 213444

Answer : D. 213444




162. The LCM of three different numbers is 1024. Which one of the following can never be there HCF ?

A. 8

B. 32

C. 124

D. 256

Answer : C. 124




163. If LCM of two number is 693, HCF of two numbers is 11 and one number is 99, then find other ?

A. 12

B. 45

C. 77

D. 34

Answer : C. 77




164. Which greatest possible length can be used to measure exactly 15 meter 75 cm, 11 meter 25 cm and 7 meter 65 cm ?

A. 45

B. 255

C. 55

D. 36

Answer : A. 45




165. Find the greatest number which on dividing 1661 and 2045, leaves a remainder of 10 and 13 respectively ?

A. 91

B. 127

C. 137

D. 140

Answer : B. 127



166. Six bells commence tolling together and toll at the intervals of 2,4,6,8,10,12 seconds respectively. In 60 minutes how many times they will toll together ?

A. 16

B. 15

C. 31

D. 30

Answer : C. 31




167. There are three numbers, these are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. What will be the sum of three numbers ?

A. 67

B. 85

C. 129

D. 87

Answer : B. 85




168. Find the smallest 4 digit number which is divisible by 18, 24, 32 ?

A. 1216

B. 1512

C. 1152

D. 1680

Answer : C. 1152




169. What is the smallest number that leaves a remainder of 2 when divided by 3, 4, 5, and 6 ?

A. 56

B. 128

C. 62

D. 32

Answer : C. 62




170. When the integer n is divided by 8, the remainder is 3. What is the remainder if 6n is divided by 8 ?

A. 0

B. 2

C. 1

D. 3

Answer : B. 2




171. The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them ?

A. 21

B. 24

C. 27

D. 30

Answer : C. 27




172. A and B are two number when divided by 7 leaves a remainder 3 and 5. What will be the remainder when A-B is divided by 7 ?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Answer : B. 5




173. If the number 7x86038 is exactly divisible by 11, then the smallest whole number in place of x ?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer : C. 3



174. The total number of two-digit positive integer lesser than 100, which are not divisible by 2, 3 and 5 is ?

A. 23

B. 24

C. 25

D. 26

Answer : B. 24...




175. X is a 5 digit number when we subtract the sum of the digits form X, it becomes divisible by _____?

A. 5

B. 1

C. 9

D. 6

Answer : C. 9...




176. Dustin is driving his car at speed of 50 kilometres per hour. He going to Texas which is located 345 kilometres from his starting point. How long will it take him to reach Texas ?

A. 70

B. 71

C. 72

D. 69

Answer : D. 69...




177. The average of three numbers is 77. The first number is twice the second and the second number is twice the third. Find the first number ?

A. 33

B. 66

C. 77

D. 132

E. None of these

Answer : D. 132...




178. A and B are two cars travelling to a destination which is 360 kilometres away. A takes 4 hours to reach the destination. How much time will it take B to reach the destination if the speeds of A and B are in the ratio 9: 12 ?

A. 2.5 hrs

B. 4.5 hrs

C. 3.5 hrs

D. 3 hrs

Answer : D. 3 hrs...




179. 3/7 of the oranges grown are too sour to eat out 3,80,205 oranges that are grown on a farm. The owner has to sell the eatable Orange. How many Oranges can the farm owner sell ?

A. 1,62,945

B. 3,25,890

C. 2,17,260

D. 4,34,520

Answer : C. 2 , 17 , 260...



180. If Shalu buys 6 more apples, his carton will weigh 14.5 kilograms. If the weight of one apple is 250 grams. How many apples did he initially had in his carton ?

A. 58

B. 56

C. 54

D. 52

Answer : D. 52




UP NEXT IN CTS



Resume Sample for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Dress Code for Cognizant(CTS) Company => Click Here

HR Interview Questions for Cognizant(CTS) Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Cognizant(CTS) Company => Click Here

How to apply for Cognizant(CTS) Company => Click Here


Related Searches to CTS Placement Papers