Data Structure Interview Questions and Answers



1. What is Data Structure ?

Answer : Data structures are used to store data in a computer in an organized form...



2. If the depth of a tree is 3 levels, then what is the size of the Tree ?


A. 2

B. 4

C. 6

D. 8

Answer : D. 8




3. One of the following options is a form of access used to add and remove nodes from a queue ?


A. LIFO

B. FIFO

C. Both LIFO and FIFO

D. Recursion

Answer : B. FIFO




4. In case of the worst timing, which might be the worst to implement in sorting algorithm ?


A. Quick

B. Merge

C. Time

D. Heap

Answer : A. Quick




5. In regards to time complexity which will perform better ω(n4) or O(n3) ?


A. ω(n4)

B. O(n3)

C. Both Equally

D. Can't be said

Answer : A. ω(n4)




6. The time required to insert in the Queue is ?


A. O(n)

B. O(n2)

C. O(1)

D. O(log n)

Answer : C. O(1)




7. Which of the following has the quickest average time complexity ?


A. Quick

B. Radix

C. Bubble

D. Heap

Answer : B. Radix




8. Detect loop in a linked list ?

Answer : There are two ways to detect loop in linked list...



9. How to remove duplicates from a sorted linked list ?

Answer : To write a removeDuplicates() function which takes a list sorted...



10. Write a program to reverse a string using stack data structure ?

Answer : Given a string, reverse it using stack...



11. How to find Second largest element in a BST ?

Answer : In an N-ary tree, the second largest value in the given tree to find and return the node...



12. What is N Queen Problem ?

Answer : Let us discuss N Queen problem that can be solved using Backtracking...



13. Write a function to Delete a node from Doubly Linked List ?

Answer : In a single linked list, every node has link to its next node in the sequence...



14. What is Stack in Data Structure ?

Answer : A stack is a container of objects that are performed...



15. What is Queue in Data Structure ?

Answer : A queue is a container of objects (a linear collection) that are inserted...



16. Difference between Stack and Heap ?

Answer : Stack has very fast to access...



17. What is Linkedlist Data Structures with Example ?

Answer : A linked list is a sequence of data structures, which are connected...



18. What is Binary Tree in data structures ?

Answer : Binary tree is a special type of data structure...



19. How to detect a cycle in a linked list ?

Answer : A linked list is said to contain a cycle ...



20. How to delete an element in a linked list ?

Answer : To delete a node from linked list....



21. Write a function to get the intersection point of two Linked Lists ?

Answer : Intersection point means end of one linked list is linked..



22. Difference between Array and Linked List ?

Answer : Arrays are index-based data structure...



23. How to make a linked list program for a given list ?

Answer : Linked List is a type of Linear Data Structure that is mostly used data structure....



24. Inorder Tree Traversal without recursion and without stack ?

Answer : To traverse the tree using Morris Traversal...



25. Delete all occurrences of a given key in a linked list ?

Answer : Given a singly linked list, delete all occurrences...



26. What are the Minimum Initial Points to Reach Destination ?

Answer : To begin from the upper left corner of a given framework...



27. How to Count number of bits to be flipped to convert A to B ?

Answer : Write the program to count number of bits needed to be flipped...



28. How to Kadane's Algorithm is works ?

Answer : Given a 2D array, find the maximum sum subarray...



29. Find middle of Linked list ?

Answer : Given a singly linked list...



30. What is Binary search tree ?

Answer : The Binary search tree is a node-based on the binary tree data structure...





Related Searches to Data Structure Interview Questions and Answers