Electrical Engineering Interview Questions



1. How to calculate VCB current rating for 2000 KVA transformer ?

Answer : Power is defined as the rate of doing work...



2. Why CRGO material is used in transformer ?

Answer : CRGO is used in transformer to reduce the core losses in transformer...



3. What is AVR and tell its principle and working ?

Answer : AVR is automatic voltage regulator which is nothing but stabilizer...



4. What are the advantages of star-delta starter with induction motor ?

Answer : The main advantage of using the star delta starter is reduction of current during...



5. What is the Difference Between MCCB & ACB & VCB ?

Answer : MCCB-- Moulden Case Circuit Breaker...



6. What is the difference between KV, KVAR, KVA, KW ?

Answer : Kv is called as Kilo Volts or 1000Volts...



7. What is the use of conservator, buchholz relay, breather in a transformer ?

Answer : Buchholz relay is to protect the winding from over heat...



8. Explain the functions of main isolation switches ?

Answer : The isolator is a mechanical switch which isolates....



9. What is PTZ Camera ?

Answer : PTZ stands for Pan, Tilt, and Zoom....



10. What is meant by IP55 motor ?

Answer : IP55 does not indicate sealing...



11 . The transformer which is smallest in size and how to calculate that ? The options are
    1. 100 KVA, 50 Hz
    2. 100 KVA, 100 Hz
    3. 100 KVA,25 Hz
    4. 50KVA, 25 HZ

Answer : 100 KVA, 100 Hz...


12. Why we are used APFC Panel in industrial area. When P.F. low then what will be the effect in our system ?

Answer : When the power factor is unity, then industries receive active power...



13. What happen when diesel genset supply connect to main supply ?

Answer : The connection should be made at an appropriate point...



14. For 415v, 3phase, 22kw rating of motor how to calculate MCCB rating ?

Answer : Convert KW to HP (KW/0.75)...



15. Selection Charts For DOL Starters

Answer : Fuseless Protection for DOL Starter Feeders with...



16. What is meant by AYFY Cable ?

Answer : AYFY Means Alluminum PVC Insulated Flat strip armour and PVC outer sheeth cable...



17. What is the full form of cable type-AYWY,AYWAY,YWY ?

Answer : A = Appearing as a first letter denotes Aluminium...



18. What is name of transformer oil ?

Answer : Transformer oil is called as mineral oil which is free from FATTY acids...



19. What are the types of transmission line ?

Answer : There are 3 types of transmission line...



20. What is stepper motor ?

Answer : Stepper motors are DC motors that move in discrete steps...



21. Will the introduction of capacitor bank parallel with the induction load reduce power consumption ?

Answer : Yes,it surely does. Actually capacitor bank feeds...



22. How to calculate the slowness and fastness of energy meter if we have different kw load for example (0.746 kw and meter rev constant 400 and we calculate the 2 rev in 30 sec) and explain the formula ?

Answer : Meter rev constant means...



23. Can we connect two or more energy meters/Amp meters on one CT set (Three phases) ?

Answer : Yes we can connect two or more energy meters...




Related Searches to Electrical engineering Interview questions