Sapient Nitro Interview Questions and Answers



31. How many meaningful English words can be made with the letters 'ERDU'using each letter only once in each word ?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

Answer : B. One ...




32. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word EDUCATIONAL

A. NATIONAL

B. NEAT

C. DEAN

D. LION

Answer : A. NATIONAL ...




33. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word. PERMANENT

A. REMNANT

B. TRAMP

C. MENTOR

D. AMPERE

Answer : C. MENTOR...



34. Arrange the following words in dictionary order:

1. Zephyr

2. Zodiac

3. Zoono my

4. Zenith

5. Zig-zag

A. 2, 4, 3, 5, 1

B. 4, 2, 1, 3, 5

C. 4, 1, 5, 2, 3

D. 5, 3, 2, 4, 1

Answer : C. 4, 1, 5, 2, 3...




35. If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, third and fifth letters of the word 'TECHNOLOGY', which of the following would be the third letter of that word ? If no such word can be made, give 'X' as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as 'Y'.

A. C

B. T

C. N

D. X

Answer : C. N...




36. In each of the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot formed by using the letters from the given word. Find that word. MEASUREMENTED

A. MASTERO

B. RENT

C. TENANT

D. INSURANCE

Answer : A. MASTERO...




37. How many meaningful English words can be formed with the third, fifth, seventh and ninth letters of the word 'DOWNGRADED' using each letter only once ?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

Answer : B. One...




38. The Education Secretary said that it was extremely necessary that the professional researchers alone with practicing school teachers conduct the practical research. Conclusions ?

A. Practicing teachers know the techniques of research

B. Professional researchers are quite aware of the problems related to the school education

C. Education secretary was speaking to the school students

D. School education is quite a specialized field and so long as teachers are not trained, the standard of education cannot be qualitatively better

Answer : D. School education is quite a specialized field and so long as teachers are not trained, the standard of education cannot be qualitatively better...



39. Half of the villagers of a certain village have their own houses. One-fifth of the villagers cultivate paddy. One-third of the villagers are literate Four-fifth of the villagers is below twenty-five. Then, which one of the following is certainly true ?
I. All the villagers who have their own houses are literate
II. Some villagers under twenty-five are literate
III. A quarter of the villages who have their own houses cultivate paddy
IV. Half of the villagers who cultivate paddy are literate

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

Answer : B. If only Conclusion II follows...




40. Statement :
Declaration of the strike by teachers at the time of paper evaluation has become an incurable disease and a great threat to the government.
Conclusions :
I. Paper evaluation is the most important business of teachers.
II. Teachers are always in search of an opportunity to get their demands fulfilled.

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer : E. If both I and II follow...




41. Statement :
People, who speak too much against corruption are those who had taken it themselves.
Conclusions :
I. It is easier for those to speak who have done it.
II. People have double standards.

A. If only Conclusion I follows

B. If only Conclusion II follows

C. If neither Conclusion I nor II follows

D. If both Conclusions I and II follows

Answer : D. If both Conclusions I and II follows...



42. Statements :
I. Education is a process of lighting.
II. Mind requires light to enlighten the core of cognitive aspect.
Conclusions :
I. Education is a light which removes the darkness of mind.
II. Education is a static process for mind.

A. Only Conclusion I follows

B. Only Conclusion II follows

C. Both Conclusions I and II follow

D. Neither Conclusion I nor II follows

Answer : A. only Conclusion I follows...




43. Statement :
America's defense secretary reiterated that they would continue to supply arms to Pakistan.
Conclusions :
I. Pakistan is incapable of manufacturing arms.
II. it would ensure peace in the region .

A. Only Conclusion I follows

B. Only Conclusion II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

Answer : D. If neither I nor II follows...




44. Should the state government be allowed to retain major shares of the central taxes collected in the respective states ?
I. No, the Central Government should receive the major share as most of the developmental programmes are funded by the Central Government.
II. Yes, most of the State Governments are short of funds and they badly need more funds.

A. If only Argument I is Strong

B. If only Argument II is strong

C. If neither I nor II is strong

D. If both I and II are strong

Answer : A. If only Argument I is Strong...




45. Should competitive examination for selecting candidates for job consist through objective test only ?
I. Yes, the assessment of objective test is reliable.
II. No, the number of questions to be answered is always very large.

A. If only Argument I is strong

B. If only Argument II is strong

C. If either I or II is strong

D. If neither I nor II is strong

E. If both I and II are strong

Answer : A. If only Argument I is strong...




46. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Leaves

2. Branch

3. Flower

4. Tree

5. Fruit

A. 4, 3, 1, 2, 5

B. 4, 3, 2, 1, 5

C. 4, 2, 1, 3, 5

D. 4, 2, 5, 1, 3

Answer : C. 4, 2, 1, 3, 5 ...



47. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. House

2. Street

3. Room

4. Town

5. District

A. 3, 2, 1, 4, 5

B. 3, 1, 4, 2, 5

C. 3, 1, 2, 4, 5

D. 3, 1, 2, 5, 4

Answer : C. 3, 1, 2, 4, 5...




48. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Book

2. Pulp

3. Timber

4. Jungle

5. Paper

A. 2, 5, 1, 4, 3

B. 3, 2, 5, 1, 4

C. 4, 3, 2, 5, 1

D. 5, 4, 3, 1, 2

Answer : C. 4, 3, 2, 5, 1...




49. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Presentation

2. Recommendation

3. Arrival

4. Discussion

5. Introduction

A. 5, 3, 4, 1, 2

B. 3, 5, 4, 2, 1

C. 3, 5, 1, 4, 2

D. 5, 3, 1, 2, 4

Answer : C. 3, 5, 1, 4, 2...




50. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Study

2. Job

3. Examination

4. Earn

5. Apply

A. 1, 3, 2, 5, 4

B. 1, 2, 3, 4, 5

C. 1, 3, 5, 2, 4

D. 1, 3, 5, 4, 2

Answer : C. 1, 3, 5, 2, 4...




51. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Probation

2. Interview

3. Selection

4. Appointment

5. Advertisement

6. Application

A. 5, 6, 3, 2, 4, 1

B. 5, 6, 4, 2, 3, 1

C. 6, 5, 4, 2, 3, 1

D. 5, 6, 2, 3, 4, 1

Answer : D. 5, 6, 2, 3, 4, 1...




52. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Nation

2. Village

3. City

4. District

5. State

A. 2, 3, 4, 5, 1

B. 2, 3, 4, 1, 5

C. 1, 3, 5, 4, 2

D. 1, 2, 3, 4, 5

Answer : A. 2, 3, 4, 5, 1...



53. Kunal walks 10 kilometers towards North. From there, he walks 6 kilometers towards South. Then, he walks 3 kilometers towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?

A. 5 kilometers west

B. 5 kilometers north-east

C. 7 kilometer east

D. 7 kilometer west

E. None of these

Answer : B. 5 kilometers north-east




54. A man is facing towards the west and turns through 45° clockwise, again 180° clockwise and then turns through 270° anti-clockwise. In which direction is he facing now ?

A. West

B. North-west

C. South

D. South-west

E. None of these

Answer : D. South-west




55. Namita walks 14 meters towards west, then turns to her right and walks 14 meters and then turns to her left and walks 10 meters. Again turning to her left she walks 14 meters. What is the shortest distance (in meters) between her starting point and the present position ?

A. 10

B. 24

C. 28

D. 38

Answer : B. 24




56. An ant movers 10 cm towards east and turns to the right-hand moves 3 cm. Then it moves to its right and moved 3 cm. It then turns to his left and moves 2 cm. Finally, it turns to his right and travel’s 7 cm. how far and in which direction it is now from the starting point ?

A. 10 cm, East

B. 9 cm, North

C. 8 cm, West

D. 5 cm, West

E. None of these

Answer : D. 5 cm, West




57. Study the following information to answer the given questions:
Sam walked 5m towards north from point A and reached point B. He took a right turn from point B and walked 7m and reached point C. He took a right turn from point and walked 10m to reach point D. He took another right turn from point D and walked 6m to reach point E. Sam took a right turn from point E and walked 5m to reach point F.
If a person walks in a straight line for 8 m towards west from point R, which of the following points would he cross first ?

A. V

B. Q

C. T

D. S

E. None

Answer : D. S




58. Which of the following points are in a straight line ?

A. P, R, V

B. S, T, Q

C. P, T, V

D. V, T, R

E. S, V, T

Answer : E. S, V, T



59. Town D is 13 Km towards the East of town A. A bus starts from town A travels 8 Km. towards West and takes a right turn. After taking the right turn, it travels 5 Km. and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again, travels 21 Km. and stops. How far and towards which direction must the travel to reach town D ?

A. 13 km, towards south

B. 5 km, towards west

C. 21 km, towards south

D. 5 km, towards south

E. None of these

Answer : D. 5 km, towards south




60. Ricky after travelling for 5 km. took right turn and travelled 6 km. before taking left turn and then travelled for 3 km. find his final distance from home ?

A. 10 km

B. 12 km

C. 9 km

D. 11 km

E. None of these

Answer : A. 10 km




Resume Sample for Sapient Nitro Company => Click Here

Cover Letter to apply job in Sapient Nitro Company => Click Here

Interview Dress Code for Sapient Nitro Company => Click Here

HR Interview Questions for Sapient Nitro Company => Click Here

Interview Preparation - Technology wise for Sapient Nitro Company => Click Here

How to apply for Sapient Nitro Company => Click Here


Related Searches to Sapient Nitro Interview Questions