Chemistry Interview Questions and Answers



1. UV, RI, PDA detector principles ?

Answer : The UV, RI, PDA detector principles are...



2. Why Na lamp is used in a polarimeter ?

Answer : Sodium (Na) Lamp is used in a polarimeter because it gives monochromatic light...

3. What is unit of KF ?

Answer : KF is the molal freezing point depression constant of the solvent....

4. What is organic chemistry ?

Answer : Organic Chemistry is the study of the structures...



5. Why Water and Sodium Titrate is only use for the Calibration of Karl Fischer Titrator ?

Answer : Sodium tartrate dihydrate is the volumetric standard for Karl Fischer titration....



6. What is difference between residue on ignition and sulphated ash ?

Answer : Residue on ignition means the residue that left over on ignition...



7. Why ph is between 0 to 14 ?

Answer : The pH scale is maintained to range from 0-14...



8. Why we are using polystyrene film for calibration of IR spectroscopy ?

Answer : Polystyrene film is made by the polymer of styrene...



9. What is the difference between calibration and validation ?

Answer : Calibration is a process that ensures that accuracy...



10. What is the difference between Paddle and Basket ? Why we are using Basket or paddle in dissolution ?

Answer : Paddle and baskets are the different type of the apparatus...



11. Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature ?

  1. Bromine
  2. Chlorine
  3. Helium
  4. Phosphorus

Answer : 1 . Bromine...




Related Searches to Chemistry Interview questions and Answers