Numbers - Aptitude Interview Questions and Answers



1. A number is divided by 5, 3, 2 successively in order to get remainders of 0, 2, 1 respectively. What will be the remainder when the same number is divided by 2, 3, 5 respectively ?

A. 4, 3, 2

B. 1, 0, 4

C. 2, 1, 3

D. 4, 1, 2

Answer : B. 1, 0, 4...




2. Which of the following numbers must be added to 5678 to give a reminder 35 when divided by 460 ?

A. 980

B. 797

C. 955

D. 618

Answer : B. 797...




3. What is the remainder when (1234567890123456789)24 is divided by 6561 ?

A. 7

B. 5

C. 3

D. 0

Answer : D. 0...




4. The remainder when m + n is divided by 12 is 8, and the remainder when m - n is divided by 12 is 6. If m > n, then what is the remainder when mn divided by 6 ?

A. 3

B. 4

C. 2

D. 1

Answer : D. 1...




5. What is the perfect square if we divide the number 2088 ?

A. 58

B. 20

C. 28

D. 29

Answer : A. 58...




6. For any two numbers we define an operation $ yielding another number, X $ Y such that following condition holds: " X $ X = 0 for all X " X $ (Y $ Z) = X $ Y + Z Find the Value of 2012 $ 0 + 2012 $ 1912 ?

A. 2112

B. 100

C. 5936

D. Cannot be determined

Answer : A. 2112...




7. 3/7 of the oranges grown are too sour to eat out 3,80,205 oranges that are grown on a farm. The owner has to sell the eatable Orange. How many Oranges can the farm owner sell ?

A. 1,62,945

B. 3,25,890

C. 2,17,260

D. 4,34,520

Answer : C. 2 , 17 , 260...




8. When the integer n is divided by 8, the remainder is 3. What is the remainder if 6n is divided by 8 ?

A. 0

B. 2

C. 1

D. 3

Answer : B. 2...




9. The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them ?

A. 21

B. 24

C. 27

D. 30

Answer : C. 27...




10. A and B are two number when divided by 7 leaves a remainder 3 and 5. What will be the remainder when A-B is divided by 7 ?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Answer : B. 5...




11. If the number 7x86038 is exactly divisible by 11, then the smallest whole number in place of x ?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer : C. 3...




12. The total number of two-digit positive integer lesser than 100, which are not divisible by 2, 3 and 5 is ?

A. 23

B. 24

C. 25

D. 26

Answer : B. 24...




13. X is a 5 digit number when we subtract the sum of the digits form X, it becomes divisible by _____?

A. 5

B. 1

C. 9

D. 6

Answer : C. 9...




14. If Shalu buys 6 more apples, his carton will weigh 14.5 kilograms. If the weight of one apple is 250 grams. How many apples did he initially had in his carton ?

A. 58

B. 56

C. 54

D. 52

Answer : D. 52...




15. What number is to be subtracted from 0.006898 to make it a perfect square ?

A. 0.000008

B. 0.000007

C. 0.000009

D. 0.000006

Answer : C. 0.000009...




16. By what number should be 86700 divided to make it a perfect square ?

A. 3

B. 2

C. 5

D. 4

Answer : A. 3...




17. Consider the following quotients :
1) 368.39 divided by 17
2) 170.50 divided by 62
3) 875.65 divided by S3

Their correct sequence in decreasing order is :

A. 1, 3, 2

B. 2, 1, 3

C. 2, 3, 1

D. 3, 1, 2

Answer : A. 1, 3, 2...




18. Which of the following numbers is not divisible by 14 ?

A. 3542

B. 2086

C. 1998

D. 2996

Answer : C. 1998




19. The average of 7 numbers is 60. The average of the first three numbers is 50, while the average of the last three is 70. What must be the remaining number ?

A. 75

B. 60

C. 65

D. 55

Answer : B. 60




20. How many factors does the number 2,876 have ?

A. 8

B. 7

C. 6

D. 5

Answer : C. 6




21. The pulse rate of a person is 15 beats in 10 seconds. At this rate, what will be pulse rate of the person per minute?

A. Data insufficient

B. 100 beats per minute

C. 90 beats per minute

D. 150 beats per minute

Answer : C. 90 beats per minute




22. The sum of two number is twice the difference between two number.if the one number is 10 find the second number ?




Related Searches to Numbers - Aptitude Interview Questions and Answers