Permutation and Combination Interview Questions and Answers



1. In how many possible ways can you write 1800 as a product of 3 positive integers a, b, c ?

A. 350

B. 360

C. 380

D. 480

Answer : B. 360...




2. How many ways the letters of the word "ARMOUR" can be arranged ?

A. 720

B. 300

C. 640

D. 360

E. None of these

Answer : D. 360...




3. In how many ways, a group of 3 boys and 2 girls can be formed out of a total of 4 boys and 4 girls ?

A. 15

B. 16

C. 20

D. 24

E. None

Answer : D. 24...




4. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed ?

A. 210

B. 1050

C. 25200

D. 21400

E. None of these

Answer : C. 25200...




5. How many 3-digit numbers can be formed from the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated ?

A. 5

B. 10

C. 15

D. 20

Answer : D. 20...




6. Evaluate permutation equation 59P3 ?

A. 195052

B. 195053

C. 195054

D. 185054

Answer : C. 195054...




7. How many words can be formed from the letters of the word AFTER, so that the vowels never come together ?

A. 48

B. 52

C. 72

D. 120

Answer : C. 72...




8. A box contains 4 red, 3 white and 2 blue balls. Three balls are drawn at random. Find out the number of ways of selecting the balls of different colours ?

A. 12

B. 24

C. 48

D. 168

Answer : B. 24...




9. In how many different ways the letters of the word "MATHEMATICS" can be arranged so that the vowels always come together ?

A. 10080

B. 4989600

C. 120960

D. None of these

Answer : C. 120960...




10. A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw ?

A. 32

B. 48

C. 64

D. 96

E. None of these

Answer : C. 64...




11. How many groups of 6 persons can be formed from 8 men and 7 women ?

A. 5000

B. 5005

C. 5050

D. None of these

Answer : B. 5005...




12. 8 men entered a lounge simultaneously. If each person shakes hand with the other, then find the total no. of handshakes?

A. 16

B. 36

C. 56

D. 28

Answer : D. 28...




13. Find the value of 5P2 ?

A. 15

B. 18

C. 20

D. 122

Answer : C. 20...




14. In how many different ways, can the letters of the word 'INHALE' be arranged ?

A. 720

B. 360

C. 120

D. 650

Answer : A. 720...




15. In how many ways, the letters of the word 'BANKING' can be arranged ?

A. 5040

B. 2540

C. 5080

D. 2520

Answer : D. 2520...




16. In a meeting between two countries, each country has 12 delegates. All the delegates of one country shake hands with all delegates of the other country. Find the number of handshakes possible ?

A. 72

B. 144

C. 288

D. 234

Answer : B. 144...




17. How many can straight lines be drawn from 15 non-collinear points ?

A. 105

B. 120

C. 110

D. 115

E. 118


Answer : A. 105...




18. If 56Pr + 6 : 54Pr + 3 = 30800 : 1 then the value of r is ?

A. 40

B. 41

C. 42

D. None

Answer : B. 41...




19. There are 25 students in a class. Find the number of ways in which a committee of 3 students is to be formed?

A. 2200

B. 2300

C. 2400

D. 3200

Answer : B.2300...





Related Searches to Permutation and Combination Interview Questions and Answers