Networking Interview Questions and Answers



1. Suppose in DHCP server running network (assigning ip addresses automatically), you connect a Laptop in the same n/w, now how the DHCP is going to assign an IP add. to it and how it will come to know that there's one new machine added ?

Answers : We define range of ip in DHCP...



2. What do you mean by gateway ?

Answer : Gateway is a network point that acts...



3. How many types of routing protocols

Answer : There are two types of routing protocol...

4. "snap" is used by the Cisco IOS for which encapsulation types ?
    1. Ethernet_SNAP
    2. Token-Ring_SNAP
    3. FDDI_SNAP
    4. Novell-SNAP
    5. Novell-FDDI


Answer : E. Novell-FDDI...



5. How can we enable the USB pen drive in Network if Network administrator Disable the Drive ? Assume You are Computer administrator but when you enable it show windows can't enable this drive ?

Answer : It should be done through the server by editing the...



6. What is an Addressing Scheme ?

Answer : An addressing scheme is obviously a requirement for communications...



7. What is ping and how its works ?

Answer : Ping is a basic Internet tool that allows a user to validate...



8. What is LAN and how to works ?

Answer : LAN stands for Local Area Network...



9. What are Cookies ?

Answer : Cookies are messages that web servers pass to web browser...



10. What is ISP ?

Answer : An Internet service provider (ISP) is a company...



11. What is Spam ?

Answer : Spam is garbage mail or garbage newsgroup postings...



12. How to detect phishing ?

Answer : There are 5 ways to detect a phishing...



13. What is the difference between static and dynamic IP ?

Answer : Static IP configured by the ISP...



14. What are the layers of OSI ?

Answer : There are seven Layers in Open Systems Interconnection Model...



15. What is firewall ?

Answer : A firewall is a piece of hardware or software...



16. What is an SSL and how does it works ?

Answer : SSL (Secure Sockets Layer) is the standard security technology...



17. What is whitelist ?

Answer : A whitelist is a list of e-mail addresses or domain names...



18. What is Cyber Security ?

Answer : Cyber security or information technology security refers to a set of techniques...



19. What is DHCP ?

Answer : DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) is a protocol...



20. What is DND ?

Answer : DND means Do Not Disturb...



21. What is DNS and DNS port number ?

Answer : The Domain Name System (DNS) is the phonebook of the Internet...



22. What is IP ?

Answer : IP stands for Internet Protocol which is the communications protocol...



23. What is Spoofing ?

Answer : Spoofing is that the act of disguising a communication...



24. What is MAC address ?

Answer : A Media Access Control (MAC) address is a 48-bit address stored...



25. What is port and port number ?

Answer : One of the circuit connection point on a front end processor...



26. What is Authorization ?

Answer : Authorization is a security mechanism to determine...



27. What is Optical Network ?

Answer : An optical network is a type of data communication network...



28. What is Routing ?

Answer : Routing refers to establishing the routes that data packets...



29. What is Switching ?

Answer : Switching is the most valuable asset...



30. What is TCP/IP Reference Model ?

Answer : TCP/IP means Transmission Control Protocol and Internet Protocol...




Related Searches to Networking Interview Questions and Answers